Namentenga

Door de ogen van de kinderen en families die er wonen

Hoe stellen de jonge reporters hun eigen regio voor:

De provincie Namentenga, met als hoofdstad Boulsa, ligt in de centraal noordelijke regio van Burkina Faso.

Ze heeft een oppervlakte van 7.555 vierkante kilometer en is ongeveer 176 kilometer van Ouagadougou, de hoofdstad van het land.

De bevolking wordt geschat op ongeveer 320.000 inwoners. De Mossi zijn de belangrijkste ethnische groep. De Peuhls, Goourmantchés en de Fouolsés zijn andere ethnische bevolkingsgroepen die van de omliggende provincies naar daar verhuisden.

Pauline (13 jaar oud)

Namentenga strekt zich uit van het noorden tot het zuiden. Er is een zeer lang en warm droog seizoen en een kort regenseizoen. Tijdens deze periode is het moeilijk om te reizen omdat de wegen dan slecht liggen. Ik hou van deze periode omdat de planten dan groen zijn en het dan fijn is om te piknikken.

Geschiedenis van de streek

Eén van de ouderen van de streek "the chief of land" nam zijn tijd om te vertellen over het ontstaan en de traditionele ceremonies:

In de Mooré-taal, betekent Namentenga "Namende's Land", genaamd naar zijn stichter "Naaba Namendé". Hij was de chef die gekroond was door Mogho Naaba (Opperhoofd van het Mossi volk) om zijn rijk beter te beschermen tegen de Gourmanchtés en de Foulsés die mogelijke invallers waren.

Sedert de stichting hebben verschillende hoofden geregeerd over Namentenga voor periodes van 15 tot 30 jaar. De chef wordt bijgestaan door een groep van wijze adviseurs voor het plannen en organiseren van gebruikelijke en traditionele activiteiten.

Namentenga is sterk beïnvloed door de traditionele Mossi waarden, welke men kan zien in bepaalde ceremonies zoals "Kitoaga", gevierd na de oogst en "Kinoodo", welke een nieuwjaarsviering is.

Er is ook een dans met maskers "Soukou" die deel is van de initiatie van adolescenten in het complexe systeem van taraditionele waarden. Op het einde van deze stap wordt van de adolescenten verwacht om te dansen met hun maskers die traditionele symbolen voorstellen.

De streek in cijfers:

Oppervlakte: 7.555 km2
Steden: 171
Basisscholen: 185
Secundaire scholen: 9
Gezondheidscentra: 29
Ethnische groepen: Mossi, Peulhs, Gourmantchés en Foulsés.